Archives du Théâtre 140


Sur le Carreau: teaterballet



De Morgen

19-11-1982

Sur le Carreau: teaterballet

Het internationaal Festival van de Hedendaagse Dans in Brussel omvat naast het reeds overbekende « Fase » en het Kei Takai Trio (Japan-USA) met « Lights » ook minder expliciete dans in de strikte zin van het woord.

Zo is Philippe Cohens « Sur le Carreau » eerder een voorbeeld van teater steunend op de beweging van het lichaam (zonder woorden, wel met taalklanken). De titel « Sur le Carreau » kan je bijna vertalen als « Aan de kant », en heeft meerdere betekenissen. Het stuk speelt zich af op een vloer met tegels. Eenvoudig dus. Daarnaast betekent het ook « bewusteloos » of « knock-out » zijn na een heftige vechtpartij én uiteindelijk wordt onder de uitdrukking ook de dood verstaan.

Een man heeft werk en tracht dat uit te voeren. Het is duidelijk dat het hem niet interesseert en dat hij er depressief van wordt. Met letterlijk kuis- en boenwerk kontrasteert zijn droomwereld en fantasie. Hij heeft een haat-liefdeverhouding met al die schoonmaaktoestanden. De rede verplicht hem tot schoonmaken, maar zijn benen en voeten verzetten zich daartegen. De inwendige strijd met de arbeid en in kontrast daartegen de amoreuze verhouding tot de kuiswerktuigen vormen het tema van dit stuk. De vlotte en vloeiende beweging, uitgevoerd met de dweil, de borstel en met de trombone zijn lievelingswerkstukje, slaan in tegenstelling met afgestompte tegentrekkende gevaren die de vervreemding, de strijd met diezelfde voorwerpen verbeelden. Verbeelding en droom sterven langzaam af, zijn verloren liefde blijft verloren. De wereld ontsnapt aan die man, maar hij ontsnapt nog niet aan zichzelf en hij blijft doorwerken.

Een uitgebreide uitleg, die ons door het gezelschap, bestaande uit Philippe Cohen (dans), Myriam Devos (regie), Jean-Michel Hagelstein (licht) en Jean Bosser (dekor) zeker niet voorgekauwd wordt. We hebben immers onze eigen verbeelding om deze performance gestalte te geven. Maar Philippe Cohen houdt ons een uur innig in zijn greep.

Marianne BURY

Laatste voorstelling in de Hallen van Schaarbeek zat. 20.11 om 20u.30.