Archives du Théâtre 140


Kaaiteater: performance wordt toneel. Tim Miller wil leven.



De Standaard

3-5-1983

Kaaiteater: performance wordt toneel

Tim Miller wil leven

BRUSSEL — De Amerikaan Tim Miller, aangekondigd als een koreograaf, blijkt vooral een performer te zijn. Tijdens de perskonferentie waar het programma van het Kaaiteater werd bekendgemaakt, leek zijn naam te horen bij het pakket dans, dat het festival deze weken ook aanbiedt. De voorstelling van „Cost of Living" bevestigt dat niet. Tim Miller brengt hiermee een show die niet zozeer vanuit het dansen is ontwikkeld als wel vanuit de performance. Een performance die toneel geworden is, een totaalspektakel.

Uitgangspunt is een krantenbericht. In een bos werd het lijk van een jongen gevonden. Hij had zich verhangen aan een dadelboom. Hij had zichzelf slechts zestien of zeventien jaar gegeven om "op te groeien tot een echt individu", zo meldde het persbureau AP. Dan nam hij afscheid van zijn ouders in een briefje vol filozofie. Het briefje lag aan de voet van de boom. Daarin stond oa. te lezen: „Ik ben nooit opgegroeid tot een echt individu en ik kan het valse en lege bestaan dat ik gecreëerd heb, niet langer dragen". De identiteit van de jongen bleef een mysterie. Wie zijn ouders waren werd niet ontdekt.

Zo begint de voorstelling: met de projektie van de woorden „Identity" en „Mystery" op de achtergrond. En „Youth". Jeugd, het doet Tim Miller aan zijn eigen jeugd denken — die overigens nog niet helemaal voorbij is — hij is 25. Postzegels verzamelen, vliegen, hij wilde altijd vliegen. Als de jongen aan de boom, groeien en vliegen, dus vallen en zweven.

Tim Miller drukt met zijn gezelschap de gedachten en emoties uit, die bij hem, en bij jou door het gemoed gaan. Hij heeft er een vragenlijst bij, over menselijk geluk. Met projekties en dans, met eigen muziek en met Beethoven e.a, met video- en akteerkunst verheft Tim Miller het krantenbericht tot een artistiek gebeuren rond een levensvraag: welke prijs („Cost of Living") wil je betalen voor het leven? Want Tim Miller wil leven.

De voorstelling is het werk van een kunstenaar die tot de nieuwe generatie behoort. Geen toeval dat er vergelijkingsmomenten zijn met onze eigen Jan Fabre en Anne Teresa De Keersmaeker. En op de achtergrond komt Bob Wilson voorbij.

Jef DE ROECK

Laatste voorstelling vanavond om 20 u. 30 in Teater 140.

Auteur Jef De Roeck

Publication De Standaard

Performance(s) Cost of Living

Date(s) du 1983-05-00 au 1983-05-03

Artiste(s) Theodora Skipitares

Compagnie / Organisation Kaaitheater