Archives du Théâtre 140


Het lichaam in vraag gesteld. Himé, uitzonderlijk dansspektakel in Théâtre 140



Het Nieuwsblad

12-3-1986

Himé, uitzonderlijk dansspektakel in Théâtre 140

Het lichaam in vraag gesteld

BRUSSEL - Van dinsdag 18 tot en met zaterdag 29 maart, uitgezonderd op 23 maart, stelt Théâtre 140 in Brussel een uitzonderlijk dansspektakel voor. Het is de nieuwe Butô koreografie van Ariadone: „Himé". Het is een langverwachte gebeurtenis na "Also Sprach Zarathustra", waarin Carlotte Ike-da en de zeven Japanse danseressen van Ariadone het publiek naar ongekende hoogten voerden.

Met een onvoorstelbare bewondering en verbazing stelde het publiek toen vast tot op welke hoogte het zich kon vereenzelvigen met deze Aziatische „body-language". Het werd nog maar eens duidelijk nadat het in de literatuur al klaar gesteld werd dat Japan dat „andere Westerse land" is, echter nog meer onderhevig aan stress dat daar nog meer vragen worden gesteld, dat de daaruit volgende fantasmen, wensen en verlangens, nog groter zijn.

Om dat alles uit te drukken, stelt de butô-dans het lichaam in vraag, alle vezels, alle aders in ons lichaam, evenals de kollektieve geest, de inaktieve momenten, de verwachting, de gebaren en de plotselinge handelingen. "Himé" bevat al deze elementen, maar is toch verschillend. Ko Murobushi schreef: "Himé" is een niet-gedifferentieerde sexe. In het Japans betekent Himé: prinses, maar dat is niet de betekenis die wij eraan geven. Voor ons betekent Himé "niet-vrouw". Hi is een negatie en mé betekent vrouw. Dus is Himé noch vrouw noch koningin, het is een dwalende kracht in een niet nader te omschrijven toestand, geheim en verborgen — zoals een schoonheidsvlek die nooit aan het zonlicht blootgesteld werd…

Kracht

Het geheim, de schuilplaats, het kloppende hart, het breekbare en trillende, de angst, zijn tekenen van erotiek. In feite dreigt het woord „himegoto" (hetgeen verborgen is) een sexuele connotatie in zich: het betekent tegelijkertijd iets dat geheimzinnig en gevaarlijk is dat verborgen moet blijven én een breekbaar iets dat niemand mag zien.

Himé is een kracht die de dans en de danseressen omvat in een chaotische duisternis, zij is ook een „open" kracht. De butôdans Himé dwaalt tussen het onpersoonlijke, de onbepaalde sexe, het kosmische en de grens in de ruime betekenis. Himé is een exotische vrucht, afkomstig van de zee.

De stem van Himé, het gezang omvat andere Himé's, de essentie van Himé is zijn maagdelijke toestand. Er is een opeenvolging van metamorfoses: vrouw-dier, vrouw-ster, vis-vrouw, geestvrouw. Himé luidt de klokken van een tempel aan zee, slaapt een glazen slaap en ontwaakt in de vorm van een ei.

Nu eens open, dan weer gesloten begint Himé te deinen en te zweven. In welke richting, waar naartoe? Naar een vreemd leven, een andere stroming. De originele en zeer mooi originele muziek bij het spektakel is van de hand van Osamu Goto.

"Himé" van Ariadone in Théâtre 140, Plaskylaan 140, 1040 Brussel. Reservering: tel. 733.97.08, van 12 tot 18 u. elke dag behalve zaterdag. De voorstelling begint om 20 u. 30. (jv)

Auteur jv

Publication Het Nieuwsblad

Performance(s) Himé

Date(s) du 1986-03-18 au 1986-03-29

Artiste(s) Ariadone

Compagnie / Organisation