Archives du Théâtre 140


In 'Theater 140' 'Incident': gevaarlijk circus



Het Volk

16-4-1986

In „Theater 140"

„Incident": gevaarlijk circus

SCHAARBEEK — In de verklarende woordenboeken staat dat „incident", een Frans woord, in onze taal zoveel betekent als „onvoorzien en storend voorval". Dat de vier spelers van het Epigonentheater zo iets kan overkomen, werd ons dan ook onmiddellijk overduidelijk.

Enkele tijd geleden kon een optreden van deze groep in extremis geen doorgang vinden, omdat een van de artiesten, in Rotterdam bij de opvoering een zware val had gedaan. Wat ons helemaal niet meer verwondert. Een wild vertoon, dat „Incident". Het gaat hier eigenlijk om geweld in de uitingen van liefdegevoelens.

Alfra Waldhör, een jonge Zweedse, komt tegenover Mark Willems te staan. Aan de hand van teksten in het Frans geschreven, wat ze dan ook maar moeilijk lezen kan, wil ze Mark leren hoe hij haar moet liefkozen. Onhandig als ze beiden zijn, brengen ze daar bijzonder weinig van terecht. Het mislukt allemaal.

Verschijnt dan een ander jong paar nl. Simone Moesen en Wilfried Van Dijck. Maar het wordt weer niets. Ja, toch wel iets. Een catastrofaal gebeuren. Er wordt een huwelijksfeest gefingeerd. Bruidskleed en een tuil bloemen (er wordt wel druk aan- en uitgekleed...). „Incident" doet de vier spelers in masten klimmen, aan touwen hangen, op trapezen springen en in schommels heen en weer zwieren. Een pakkend beeld van onmachtig, masochistisch worstelen in een voortdurende haat-liefdeverhouding of jaloezie, gekruid met tamelijk grote humor en met veel binnenpretjes. Al dit jonge geweld blijft totaal nutteloos.

Jan Lauwers, die zijn opleiding heeft gehad aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, voert de zeer levendige, maar ook zeer precies bestudeerde regie. Een precisiewerk! Knap vertoon van deze verdienstelijke jonge mensen, die overal veel bijval oogsten.

Nog op 16, 17, 18, 19 april, telkens om 20u30 in het „Theater 140" aan de Eugène Plaskylaan 140 in Schaarbeek. Plaatsbespreking: tel. 02-733.97.08 (van 12 tot 18 uur, behalve op zondag).

L.P.

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s) Incident

Date(s) du 1986-04-10 au 1986-04-19

Artiste(s) Epigonen

Compagnie / Organisation