Archives du Théâtre 140


Het jonge geweld van Roxane Huilmand



Gazet van Antwerpen

3-5-1988

Tanz mit Männer

Het jonge geweld van Roxane Huilmand

Van onze redacteur

In Theater 140 te Brussel vond de première plaats van "Tanz mit Männer" van de jonge modernistische danseres en choreografe Roxane Huilmand. Na een tergend traag eerste gedeelte groeide de produktie uit tot een verrassend schouwspel, waarin de zes uitvoerders zich in een eigengereide vormelijkheid uitleven in dans en beweging tot zij erbij staan te hijgen.

"Tanz mit Männer" is de tweede choreografie van Roxane Huilmand. Eerder reeds creëerde zij het soloprogramma "Muurwerk" dat unaniem gunstig werd onthaald en dat nadien verfilmd werd door Wolfgang Kolb.

Haar jongste werk concipieerde Roxane Huilmand rond de theatrale confrontatie tussen één vrouw en vijf mannen. Het begin is bedoeld als exposé van de verschillende figuren. De traagheid waarmee dit gebeurt en de lange duur ervan werken al gauw op ieders zenuwen en veroorzaken een sfeer van onbehagen in de zaal.

Tegen de achtergrond van het decor, dat volledig opgebouwd is uit zinken platen, ligt een massa versnipperd papier van roze kleur. Eén van de dansers ontdekt dit en begint ermee een spelletje. De anderen kijken geamuseerd toe en laten zich verleiden om mee te doen en plots zijn allen al dansend volop bezig met de snippers samen te brengen op een grote hoop in het midden van de scène. De confrontatie kan beginnen.

Van dan af komt de produktie in een snelle vaart terecht. De bewegingen vertrekken bliksemsnel in brede draaipassen die steeds weer uitdeinen in korte intimistische dribbelpasjes, in gewoon lopen, stappen of gaan. Op dat gebied vertoont "Tanz mit Männer" gelijkenissen met de technieken van Anne De Keersmaeker en Michèle De Mey. Dit is niet verwonderlijk want Roxane Huilmand is voor beiden lang geen onbekende. Met de De Keersmaeker danste zij Elena's Aria en Bartok/Aantekeningen en met De Mey was zij te bekijken in Balatum.

Tegenover de ernst van De Keersmaeker en de guitigheid van De Mey plaatst Roxane Huilmand jong geweld en een aanstekelijke speelvreugde, die zich uiten in krachtige maar toch sierlijke bewegingen en passen in repetitieve sjablonen, af en toe onderbroken door een spectaculaire "lift" of een punt van volledige stilstand.

Het geluidsdecor is zeer summier. Een vijftal keren weerklinkt éénzelfde melodie van Amalia Rodriguez, terwijl ver op de achtergrond continu een radio staat te spelen. Soms komt de verveling dan ook om het hoekje kijken, vooral in de delen waarin weinig of geen beweging zit.

Ook het synchroon dansen van de zes uitvoerders liet soms wat te wensen over, maar toch is Roxane Huilmand er met al deze ingrediënten in geslaagd om een geslaagde voorstelling te brengen.

"Tanz mit Männer" is nog te zien in deSingel in Antwerpen op 19, 20 en 21 mei. Reserveren: 03/237.61.58.

Reservatie: Kaaitheater-onthaal, tel. 02/512.14.82. Nadien zijn er ook nog voorstellingen gepland in de Singel te Antwerpen op 19, 20 en 21 mei.

Alex COP

Auteur Alex Cop

Publication Gazet van Antwerpen

Performance(s) Tanz mit Männer

Date(s) du 1988-04-27 au 1988-04-30

Artiste(s) Roxanne Huilmand

Compagnie / Organisation Kaaitheater