HUGO CLAUS, één der grote steunpilaren van het nieuwe Amsterdams Toneel, heeft zijn verbintenis met deze groep verbroken en is in plaats daarvan in zee gegaan met GUUS OSTER. En dat is een zeer pikante ontwikkeling in onze toneelwereld. Want het waren Hugo Claus en consorten, die indertijd met hun tomaten acties Guus Oster en de hele Nederlandse Comedie uit de Stadsschouwburg verdreven en van Guus een werkloze toneelleider maakten, die zijn werkzaamheden moest verplaatsen naar de t.v.-studio's in Hilversum.

TOCH IS het deze zelfde GUUS OSTER nu geweest, die HUGO CLAUS er toe bewogen heeft het Amsterdams Toneel te ruilen voor de wereld van de vrije produktie. En of het allemaal nog niet pikant genoeg is: Hugo Claus zal voor het komend seizoen zelfs een speciaal stuk voor GUUS OSTER gaan schrijven.

HUGO CLAUS zei: "Guus Oster is de eerste geweest, die met het idee van de vrije produktie bij mij kwam en ik schrijf graag een stuk voor hem. Hij is, vind ik, een zeer curieus acteur".

Blijspel

Hugo Claus zei: "Ik schrijf ook nog een ander blijspel voor het komend seizoen voor Ton Lensink en Marja Habraken. Het heet "PAS DE DEUX" en is ook een vrije produktie. Ook daarvan zal Guus Oster de regie doen".

HUGO CLAUS gaf toe dat mede deze nieuwe plannen zijn werkzaamheden bij het Amsterdams Toneel eerder doen beëindigen dan wel de bedoeling was.

Hij zei: "Na de "De Vossejacht", dat ik bewerkte en waarvan ik de regie deed, zou ik deze maand nog een bewerking uitbrengen van het stuk "PIERROT LE FOU" dat in het Nederlands "Gekke Gerrit" zou komen te heten. Maar ik heb daar, nu ik zoveel plannen heb voor het nieuwe seizoen geen tijd meer voor. Bovendien kan ik er de bezetting niet voor krijgen".

Zoete wraak

"Is het zo, dat Guus Oster u nu weer bij het Amsterdams Toneel weghaalt?"

"Dat zal ik niet zo zeggen' aldus Hugo Claus.

Maar daar lijkt het wel op. Guus Oster, die met zijn "Nederlandse Comedie" jarenlang goed werk deed, heeft lang gewacht nadat de tomaten hem uit de schouwburg verdreven, maar nu heeft hij dan eindelijk zoete wraak genomen door het Amsterdams Toneel zijn belangrijkste ster te ontnemen. En Guus Oster kennende zou het me niets verbazen als hij nog eens met HUGO CLAUS als zijn kroonprins opnieuw de Stadsschouwburg gaat veroveren.