CLAUS WIL ZELFS IN GENT REGISEREN

Volgende week gaat «Blauw Blauw» van Hugo Claus in première in de Brusselse KVS. De auteur was daarom even naar Brussel overgewipt om de pers te woord te staan. Er was trouwens nogal wat belangstelling in het foyer van de schouwburg waar vooral de aanwezigheid van een groot aantal franstalige journalisten opviel. Claus heeft echter weinig nieuws verteld nadat hij verleden jaar hetzelfde stuk (in Nederlandse vrije produktie en onder zijn regie) in Antwerpen kwam voorstellen. Hij kreeg er overigens weinig kans toe want enkele gehaaste kollega's van de radio slaagden er zeer vlug in de auteur af te spoepen van de geschreven pers. En vermits zowel de trein als Sylvia Kristel stonden te

wachten om overhaast naar Amsterdam terug te keren, bleef er geen tiid meer over. Het had nochtans plezierig kunnen worden want Claus was vrij vlug in grote vorm. Op de vraag of hij opnieuw een van zijn stukken in Gent zou willen regisseren, antwoordde hij kort:

«Ik ga overal waar men me vraagt, zelfs in het kleinste dorp...».

Over de mislukking van Oidipoes, nu al enige tijd geleden:

«Lodewijk de Boer is een goede vriend van mij en een uitstekend regisseur. In dit geval heeft het ene genie het andere niet begrepen».

«Blauw Blauw», een bewerking van Noël Cowards Private Lifes werd op de huid van Fons Rademakers, Guus Oster, Ellen Vogel en Cas Enklaar geschreden. Of het in de KVS dan wel van de grond kan komen?

Claus : «Ideaal is natuurlijk dat een auteur zijn eigen stuk kan regisseren, vooral wanneer het een kreatie betreft. Nadien kan het gerust door andere gezelschappen in zogezegd mindere omstandigheden op de affiche worden gezet. Dat isvoor een auteur trouwens biezonder interessant. In Duitsland bv. zag ik «De bruid in de morgen». De akteurs hadden dure kostuums en japonnen aangetrokken. Een vreselijke voorstelling, maar interessant..."

In Brussel wordt «Blauw Blauw» geregisseerd door Kris Betz en gespeeld door Ivonne Lex, Nand Buyl, Senne Rouffaer en Alex Cassiers. Het stuk gaat op 6 februari in première.

H.V.D.