Date 1987-01-17
Publication De Standaard
Performance(s)
Artist(s)
Company / Organization
Keywords komedies • onbehaaglijke • decorte • kamagurka • komedie • rijnders • lamers • fossielen • debat • bons
"Onbehaaglijke komedie" in de mist: Debat: Pret of prietpraat
De selektie van panelleden was voortreffelijk. Je had mensen als
Het decor: een herensalon, met petit-fours op gouden schoteltjes en een biljarttafel in de achtergrond. Het hele gebeuren werd simultaan op video opgenomen en weergegeven op schermen in de zaal. Dat hielp in elk geval om het karakter van "saaie, akademische zitting" te omzeilen, maar ondanks herhaalde pogingen van de moderator om de zaak min of meer in goede banen te houden, werd dit evenmin een aangenaam gesprek tussen kunstenaars. Al heel snel werden standpunten ingenomen die kwasi onverzoenlijk bleken, en enkele ongelukkige publieksinterventies deden het gesprek ten slotte volledig de mist ingaan.
"
JJ. Lamers bracht de meest samenhangende standpunten naar voor. De pret van een komedie bestaat er voor hem in, het onderste boven te krijgen, de verdrongen misverstanden en schuldgevoelens naar boven halen. Hij wees herhaaldelijk op de intieme relatie die bestaat tussen tragedie en komedie en illustreerde dat aan de hand van Oscar Wildes werk. In die zin interpreteerde hij ook het onbehaaglijke dat in komedies schuilt.
Op de vraag of het onbehagen dat bij komedies soms kan gevoeld worden, bewust nagestreefd wordt door teatermakers of iets is dat so wie so door het publiek aangevoeld wordt, werd zeer verschillend geantwoord door iedereen. En in het antwoord kwamen ook fundamentele meningsverschillen aan het licht.
Voor
Lamers' opmerking dat Decorte hiermee op voorhand het gesprek sanctioneerde, en Rijnders' pertinente vaststelling dat je onmogelijk kan doen alsof komedies zomaar uit het niets te voorschijn komen, zelfs al heb je nooit van
"Af"
Ondertussen werd door iemand in het publiek de vraag gesteld waarom de heren kunstenaars nooit eens iets "af" prezenteerden en het publiek steeds betrokken in hun onderzoek, en daarmee dreef de diskussie steeds verder af van haar oorspronkelijk onderwerp, en werden de opmerkingen tussen panel en sommige toeschouwers steeds bitsiger.
Nochtans vielen hier nog interessante opmerkingen te beluisteren. Decorte: "In de realiteit is niets af, dus waarom zou dat op de scène dan wel zo zijn?" Lamers: "Af is iets verschrikkelijks geworden sinds 1933, hoewel men misschien niet houdt van een dialoog op het toneel". Bons: "Een toneelstuk dat af is, dat is zowat hetzelfde als zeggen dat een mens "af" is". Rijnders: "Als je nooit iets nieuws probeert, tja..."
Het debat eindigde dan ook in een nogal onbehaaglijke sfeer, omdat de botsing der geesten eerder tot een "perte totale" dan tot sprankelende ideeën had geleid En heimelijk verwacht je dat soort entertainment toch bij zo'n debat.