Date 2000-09-19

Publication De Standaard

Performance(s) Les tambours du digue

Artist(s) Mnouchkine, Ariane

Company / Organization Théâtre du Soleil

Keywords hangarantonisjerrygebouwtheaterwerkplaatsericontsluitingsoleilbestemmingantwerpen

Ariane Mnouchkine pleit voor theaterloods : Loods International ruimt plaats voor Museum aan de Stroom

Antwerpen -- Loods International op het Eilandje zou een ideale theaterwerkplaats voor Antwerpen kunnen zijn. Dat vindt althans Ariane Mnouchkine, die daar tot vandaag met haar Théâtre du Soleil kampeert. Eric Antonis, schepen van Cultuur, is formeel: de loods sneuvelt voor het Museum aan de Stroom.

De Franse regisseuse kreeg eind vorig week met haar gezelschap een ontvangst op het stadhuis in Antwerpen. Voor een verbouwereerde Eric Antonis lanceerde ze een pleidooi om de hangar die voor de voorstellingenreeks van Les tambours du digue werd klaargestoomd, voor het theater te redden.

Er zijn in Antwerpen uiteraard nog veel meer loodsen. Het uitzonderlijke van dit gebouw is echter dat niet alleen de wanden, maar ook de sheddaken bestaan uit een soliede betonstructuur. Geen kans op lawaaihinder bij regen dus, zoals bij een staaldakstructuur.

Het dak loopt ook in één trek van muur naar muur, zonder kolommen, en is bijzonder hoog. En ten slotte loopt over de hele lengte van het gebouw nu al een imposante loopbrug.

Kortom, de oude industriële structuur lijkt op het eerste gezicht geschikt om er een theaterwerkplaats van te maken. Niet toevallig zou ze dan als twee druppels water lijken op Mnouchkines eigen Cartoucherie in Parijs. De regisseur ging zelfs zo ver om te beweren dat ze nooit meer naar Antwerpen zal kunnen komen als dit gebouw afgebroken wordt.

Een zinnige polemiek rond deze plek, vindt Jerry Aerts, directeur van het kunstencentrum deSingel, dat Mnouchkine uitnodigde. "Als we de kans kregen, zouden we er graag meer voorstellingen presenteren. Het is een uitzonderlijk charmante plek, goed gelegen ook. De hangar heeft bovendien een akoestiek die beter is dan sommige theaters."

Spelen in Loods International is echter geen makkie.

Jerry Aerts: "Het Havenbedrijf gaf met moeite toestemming, omdat de hangar onbewoonbaar is verklaard. De voorstellingen vroegen ook een stevige investering. Egalisering van de vloer, geluidsversterking, schoonmaak, deSingel betaalde drie tot vier miljoen frank voor het klaarstomen van de hangar."

Toch is de kans dat er na vanavond nog meer opvoeringen plaatsvinden, zeer klein. Onderzoek wees uit dat er in het gebouw, dat als laatste bestemming de stalling van paardenkoetsen kreeg, betonrot aanwezig is. Bovendien staat de nieuwe bestemming vast: de sloopvergunning is er, op dezelfde plek komt een museum voor de geschiedenis van Antwerpen.

Eric Antonis: "De plaats speelt een sleutelrol in de ontsluiting van de wijk van het Eilandje. De bekroonde plannen van architect Willem-Jan Neutelings voor het Museum aan de Stroom (MAS) maken die ontsluiting ook stedenbouwkundig mogelijk. Akkoord, het budget voor het gebouw is nog niet rond."

"Maar er is wel een collegebesluit over en de meeste politieke partijen namen de plannen ook op in hun programma voor de verkiezingen."

Volgens Eric Antonis zou het ook onverantwoord zijn dat Antwerpen, "waar de accommodatie voor theater toch ruim aanwezig is" nog meer investeert in speelplekken.

Laatste voorstelling van Théâtre du Soleil in Loods International vanavond om 20 uur, tel.: 03-248.28.28.