Date 2003-04-02

Publication De Tijd

Performance(s) Rain

Artist(s) De Keersmaeker, Anne Teresa

Company / Organization Rosas

Keywords rainbewegingszinkoordenreichrealopsplitstpercussie-instrumententimemuziekklankendekortrijkseschouwburg

De laatste 'Rain'

De laatste 'Rain'

Dezer dagen heeft u nog een laatste kans om 'Rain' van Rosas te zien. Na de experimenten met tekst en live-muziek in 'In Real Time' maakte Anne-Teresa de Keersmaeker met 'Rain' weer een zuiver dansante voorstelling die de verworvenheden van een heel decennium samenvat in een briljante choreografie. Het uitgangspunt is een lange bewegingszin die voor 'In Real Time' ontwikkeld werd. De Keersmaeker gebruikt in deze choreografie voor de derde keer muziek van Steve Reich. In 'Music for 18 Musicians' uit 1976 combineert Reich een strikte ritmiek van percussie-instrumenten en piano met het ritme van de menselijke ademhaling in stemmen en blazers. Het podiumbeeld van Jan Versweyveld is een gigantische cilinder waarvan begin- en eindpunt elkaar net niet raken. De wanden ervan zijn glanzende koorden die van hoog boven de scène tot op de vloer zakken en zo een toverachtige diepte en vloeibaarheid suggereren. Als bij verrassing hollen de dansers bij de eerste muziekklanken langs de omloop van de spiraal het podium op, terwijl achter de koorden een reusachtige schijnwerper in tegenovergestelde richting wegloopt. Het is het signaal waarop de groep van tien dansers zich opsplitst, en deels in de omgekeerde richting begint te lopen. De basisstructuur van de dans is zo vanaf het eerste ogenblik tweemaal gegeven: beweging en tegenbeweging.

Danseres Fumiyo Ikeda zet als het ware terloops een eerste keer de bewegingszin uit die de spil van de voorstelling vormt. Die bewegingszin zal in de loop van de voorstelling eindeloos herhaald, omgekeerd, gesplitst en gepermuteerd worden. De voorstelling is echter meer dan een virtuoos combinatiespel door de markante inbreng van de dansers en de sterke contrasten tussen mannen en vrouwen in dansmateriaal. Daarnaast speelt de spanning tussen muziek en dans als steeds een hoofdrol in dit fantastische werk.PTJ

'Rain'

staat op 2 april in de Leuvense stadsschouwburg (reservering via STUK 016/320.320 of www.stuk.be) en op 18 april in de Kortrijkse stadsschouwburg (reservering via 056/23 98 55 of www.dekortrijkseschouwburg.be)