Date 2004-09-30

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords cryingoktoberkaturiankussenmannoordeloosopiumsacksopeningsweekrijndersrenz

THEATER

THEATER

THEATER

Ich bin wie du

BourlaAntwerpen

Twee seizoenen geleden regisseerde Gerardjan Rijnders in Het Toneelhuis 'Medea'. Een deel van de ploeg acteurs die toen samen op de planken stond, nam het initiatief om Rijnders een nieuw stuk te laten schrijven. Het werd een stuk over vaders, zonen en familie. Rijnders baseerde de voorstelling op anekdotes en geschiedenissen van de deelnemende acteurs. De acteurs namen ook de regie voor hun rekening. Vic De Wachter speelt de vader die een feest geeft voor zijn zeventigste verjaardag.

7-10, 12 en 27-30 oktober om 20u., tel. 03/224.88.44, bespreekburo@toneelhuis.be of www.toneelhuis.be. Nadien op reis in Vlaanderen en Nederland

Noordeloos

Het GevolgTurnhout

Het oeuvre van de Nederlandse auteur Peer Wittenbols krijgt nog te weinig aandacht in Vlaanderen, vond Theaterwerkplaats Het Gevolg. Daarom zet het 'Noordeloos' op het repertoire, een tekst over het onvermogen te communiceren. Wanneer Lux, een veertigjarige vrouw, ziek wordt, weten haar man en zus niet goed hoe daarop te reageren. Geen van hen drieën slaagt erin te praten over hun gevoelens. Een voorstelling die zich afspeelt in de intieme sfeer van de huis- en slaapkamer.

7-9 oktober om 20.15u., tel. 014/41.69.91. Nadien op tournee

De Kussenman

Theater ZuidpoolAntwerpen

Koen De Sutter regisseert een tekst van de Ierse auteur Martin McDonagh. McDonaghs stukken belichten vaak de brute kant van de menselijke natuur, evenwel met een dosis zwarte humor.

Het verhaal van 'De Kussenman' is nogal kafkaiaans: in een onbepaalde totalitaire staat wordt de amateur-schrijver Katurian door twee rechercheurs van de staatsveiligheid ondervraagd. Op tafel staat enkel een doos met de kortverhalen van Katurian; de reden van zijn arrestatie ontgaat hem volkomen.

8-9, 13-16, 20-23 en 27-30 oktober om 20u. tel. 03/231.57.58 of www.zuidpool.be. Nadien op reis in Vlaanderen en Nederland

The crying body

deSingel Antwerpen

Voor deSingel, waar hij 'artist in residence' is, creëert Jan Fabre 'The crying body' als voorstudie van 'L'histoire des larmes', dat hij als curator voor het Festival van Avignon 2005 wil maken. 'De tranen van het lichaam' in al hun verschijningen staan centraal: het vocht dat het lichaam produceert bij geluk, verdriet, angst, ziekte, inspanning en seksualiteit. 'The crying body' wordt een totaalspektakel in het spoor van zijn vroegere performances waarin het lichaam geen drager van een verhaal of personage is, maar primaire materie.

8-9 en 13-16 oktober om 20u., tel. 03/248.28.28 of www.desingel.be

DANS

Zero Point

LimelightKortrijk

De Jamaicaanse zangeres en danseres Angélique Wilkie maakt met choreograaf en danser André Gingras, muzikant Jurgen De Blonde alias Köhn en dramaturge Carmen Blanco Principal de voorstelling 'Zero Point', haar derde eigen werkstuk. Zij haalde haar inspiratie uit 'Feux' van Marguerite Yourcenar en uit 'The Man Who Mistook His Wife for a Hat' van de befaamde neuroloog Oliver Sacks. Daarin beschrijft Sacks het syndroom van Korsakov, een neurologische aandoening waardoor patiënten hun kortetermijngeheugen verliezen.

Do. 30 sept om 20.15 u. tel. 056/23.98.55 of www.cultuurcentrumkortrijk.be

Openingsweek

STUKLeuven

Het STUK opent vanaf zondag zijn seizoen met een feestelijke openingsweek, die ook veel dans bevat. Zondag kan je om 16u. al kijken naar het repetitieproces van de Amerikaanse danseres Prue Lang, die werkt aan een nieuwe voorstelling. Lang, die vroeger bij Ballett Frankfurt danste, toonde tijdens Klapstuk 11 het intrigerend-labyrintische 'Infinite Temporal Series'. 'The next series' is een vervolg op dat werk. Het labyrint is opnieuw het vertrekpunt. Op 5 en 6 oktober geeft ze om 20.30u. voor het Leuvense publiek ook een gratis toonmoment van dit 'work in progress' in de Studio-zaal van het STUK.

Op 5 en 6 oktober kan je in de Leuvense Stadsschouwburg om 20u. ook de première meemaken van 'Opium' van de Duitse choreograaf Arco Renz. Kernidee in zijn oeuvre is de 'abstracte dramaturgie': via de confrontatie tussen dansende lichamen en de parameters tijd en ruimte onderzoekt Renz het emotionele van de abstractie. Voor 'Opium' baseert Renz zich op de Japanse Suzuki-methode: een acteertechniek waarin de expressiviteit van het lichaam getraind wordt.

Inlichtingen: 016/320.300 of www.stuk.be

Samenstelling: Saskia Vereenooghe, Pieter T'Jonck

saskiav