Op komst Podiumkunsten
Theater
Twin Rooms / L'Ospite
deSingel Antwerpen
deSingel opent het nieuwe seizoen met twee producties van de Italiaanse theatergroep Motus. Vanuit zijn thuishaven Rimini zet dit multimediale gezelschap heel diverse projecten op: theatervoorstellingen, happenings, video-installaties. 'Twin Rooms' en 'L'Ospite' zijn theatervoorstellingen die voortdurend balanceren tussen realiteit en verbeelding, maar ook tussen theater en film.
Beide behandelen de thematiek van het kwaad, maar op een totaal andere manier. In 'Twin Rooms' wordt de Amerikaanse samenleving onder de loep genomen, in 'L'Ospite' is het de Italiaanse burgerlijke maatschappij die bij monde van Pasolini kritisch doorgelicht wordt.
'Twin Rooms' op 14 en 15 september, 'L'ospite' op 17 en 18 september, telkens om 20u. 03/248.28.28 of www.desingel.be.
Wayn Wash II: Jean-Baptiste
Bourlaschouwburg Antwerpen
Met 'Jean-Baptiste' zet de regisseur, acteur en cineast Wayn Traub zijn zoektocht naar een eigen theatertaal, een soort ritueel theater, verder. Het is het tweede deel van zijn 'Wayn Wash'-trilogie, waarin hij drie christelijke iconen behandelt: Maria-Dolores, Johannes De Doper en Maria-Magdalena. Ook in 'Jean-Baptiste' zijn theater, film en muziek evenwaardig.
Een dierenfabel wordt op toneel verteld, terwijl op twee doeken simultaan beelden worden geprojecteerd: op het ene van een assisenzaak rond de moord op een priester, op het andere de opname in een studio van de plaat van Jean-Baptiste, een Frans chansonnier.
Van 16 tot 25 september om 20u. 03/224.88.44 of www.toneelhuis.be, nadien op tournee in Vlaanderen en Nederland.
Professor Bernhardi
Monty Antwerpen
Met 'Professor Bernhardi' probeerde de auteur Arthur Schnitzler na te gaan wat irrationele ideeën losmaken bij de mensen. De Roovers gaan met dit materiaal aan de slag en vertellen het verhaal van professor Bernhardi, een geassimileerde jood die aan het hoofd staat van een ziekenhuis.
Zijn weigering om een meisje dat niet weet dat ze bijna zal sterven, het (katholieke) sacrament van de stervenden toe te dienen, heeft grote gevolgen.
Van 15 tot 18 september om 20.30u. in de Monty, 03/238.91.81 of www.monty.be, nadien op tournee in Vlaanderen en Nederland.
Vrijdag
Publiekstheater Gent
Het Gentse Publiekstheater, binnenkort NTGent, zit in een overgangsjaar en brengt dit seizoen grotendeels hernemingen. Die moeten het publiek onder meer vertrouwd maken met het werk van de nieuwe artistieke leider Johan Simons.
Simons regisseerde bij ZT Hollandia 'Vrijdag' van Hugo Claus, het bekende stuk over een koppel dat het na incest van hem en overspel van haar toch opnieuw wil proberen en werd daarmee geselecteerd voor het Theaterfestival 2003.
Nog tot 11 september om 20.30u., 09/225.01.01 of www.publiekstheater.be, nadien op tournee in Vlaanderen en Nederland.
Brand
Theater Zuidpool Antwerpen
De regisseur en schrijver Eric De Volder, die net de Theaterfestivalprijs won, wil met 'Brand' vormgeven aan de geschiedenis van de concentratiekampen. Hij vertrekt daarvoor vanuit twee schoolschriftjes met een handgeschreven manuscript van de Gentse ex-brandweerman Julius Vandenberghe, die twee concentratiekampen overleefde. Het wordt 'een toneelstuk voor zeven doden die de werkelijkheid beschrijven aan de hand van de herinneringen en handelingen van één overlevende'.
Van 15 tot 18 september in Theater Zuidpool om 20u., 03/231.57.58 of ww.zuidpool.be, nadien op tournee in Vlaanderen en Nederland.
Vodden!
theaterMalpertuis Tielt
Na drie monologen voor Bob De Moor ('Olivetti 82', 'Grasland' en 'Voor u geknipt') schreef Eriek Verpale deze keer een stuk voor Bob De Moor en Tania Van der Sanden. Ze spelen een man en een vrouw die helpen de vodden voor Roemenië in te pakken.
Hij vertelt half verzonnen verhalen en klaagt over de nutteloosheid van het leven. Zij denkt bij iedere zak die ze dichtbindt dat ze hem wurgt: als hij haar zo graag ziet, waarom doet hij dan zo? Domien Van der Meiren regisseert.
Van 16 tot 18 september om 20.30u., 051/40.62.90 of www.malpertuis.be.
Dans
Benefiet Parts-foundation
de Munt Brussel
In 1995 richtte de choreografe Anne-Teresa De Keermaeker samen met de Munt in de schoot van haar gezelschap Rosas de dans- en choreografieopleiding PARTS op. Daarmee trad ze in de voetsporen van Maurice Béjart, haar illustere voorganger bij de Munt. Ze was trouwens ooit studente in zijn 'Mudra'-school. Die lag mee aan de oorsprong van de golf van jonge choreografen die in de jaren 80 ons land overspoelde. Hoewel PARTS andere accenten legt dan Mudra, sorteert de school een vergelijkbaar effect. Door de hoge kwaliteit van de opleiding kent ze een internationale uitstraling. PARTS trekt jonge dansers en choreografen van over de hele wereld aan. Mede door hun aanwezigheid kan Brussel aanspraak maken op de titel 'danshoofdstad van Europa'.
Om het peil van de opleiding te garanderen wordt het studentenaantal beperkt tot 45 à 60 nieuwe studenten per jaar. Ze worden door internationale toelatingsproeven geselecteerd. Die beperking heeft een keerzijde: studeren aan PARTS is duur, niet elke student kan die 'fee' financieel aan. Om die nood te lenigen werd de 'PARTS-Foundation' opgezet. Die wil elk jaar 150.000 euro inzamelen voor studiebeurzen. Dat geld moet ondere andere komen van een grootse benefietavond in de Munt op 15 september. Veel ex-Parts-studenten verlenen hun medewerking met een bewerking van William Forsythes 'A vile parody of address' en fragmenten uit Trisha Browns 'Set and reset'.
Charlotte Vanden Eynde brengt ook haar solo 'Benenbreken', die ze destijds bij PARTS bedacht. De dansers van de compagnie van Akram Khan, nog een oud-student, zijn eveneens van de partij met een fragment uit diens laatste werk 'Ma'. En natuurlijk ontbreken ook dansers van Rosas zelf niet op het appèl met fragmenten uit vroeger werk van Rosas. De kers op de taart komt van De Keersmaeker zelf die een solo van Pina Baush danst. Een programma om duimen en vingers af te likken dus. En het is nog voor een goed doel ook.
Woensdag 15 september om 20u.,070/23.39.39 of www.demunt.be
Tempus Fugit
Vooruit Gent
Sidi Larbi Cherkaoui beleefde op het laatste festival van Avignon grote triomfen met zijn nieuwe stuk 'Tempus Fugit'. In dit verhalende danstheater schetst hij het vervlieden van de tijd aan de hand van scènes uit het leven van een groep mensen die uit alle windstreken komen. Meteen wil Sidi Larbi het zo hebben over de problemen en uitdagingen van een multiculturele samenleving. Maar de voorstelling biedt daarnaast ook een forse dosis regelrecht amusement: virtuoze dansen, olijke scènes en vele grappen maken het geheel, ondanks de 'boodschap', amusant, licht verteerbaar en zelfs af en toe behoorlijk spectaculair. Kosten noch moeite werden gespaard zoals blijkt uit het imposante decor en de grote groep dansers en muzikanten.
Van 15 tot en met 19 september om 20u. in Vooruit, Gent. 09/267.28.28 of www.vooruit.be
Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE, Pieter T'JONCK
saskiav